pátek 16. června 2017

Fit po porodu: Jídlo

Po čase se zase hlásí můj absťák po článku. Najít si čas je pro mě skoro vládní úkol, ale zadařilo se. Nicméně jsem k snídani dožvejkala chleba s máslem, vedle mě září mísa s obřími červenými třešněmi a já vám tu jdu vyprávět, jak zdravě se teď u nás jí...

Jelikož jsem po císaři a o sportu zatím nemůže být moc řeč a protože si přeju shodit i ty zbývající tři kila z těhotenství, z celkově osmnácti nabraných, tak upravit stravu a přejít z tun čokolády na listí, byla pro mě jasná volba. A upřímně, neuškodí to tady u nás nikomu.

Začnu tím, jak jsme jedli předtím. Jsme milovníci pečiva, takže zbouchat ve třech deset housek denně, nebyl opravdu žádný problém. A co teprve ta bramborová kaše! Hodně másla je základ a přes to nejede vlak, takže kaše taky denně s restovaným kuřecím masem a pár rajčátky. Jogurty, sladké tyčinky, kečup je klasika. Sem tam nějaký ten burger a samozřejmě pekáč bublaniny.

Věděla jsem, že tu nikdo ze dne na den ředkvičky s cottagem baštit nezačne. Vždy když jsem se o to pokusila, zvolila jsem raději variantu nejíst vůbec. Chtělo to pozvolnou změnu a důraz na dochucení, no a já myslím, že se povedlo...

Chleba s máslem se u nás nikdo nevzdá, ale už to nejsou bílé housky a rohlíky, ale výborný pšenično-žitný, který má malé krajíce a dáme si ho pouze k snídani. Pak už celý den zvládáme bez pečiva. K svačinkám jsme zavedli bílý řecký jogurt s ovocem a taky to jde. Na obědy a večeře u nás převládají saláty s masem, ale bez příloh. Za poslední měsíc jsme měli naši oblíbenou kaši pouze jednou. Je důležité, udělat si dobrou náhradu, a kdo by odolal trhanému salátu s bílou ředkví a orestovanými žampióny? Nebo zeleninovému salátu se sušeným rajčátkem navrch jako bonus? K tomu většinou ryba, kuřecí či krůtí stejčky.


Telecí na víně se žampióny a polníčkem


Neříkám, že vše co jíme je ťip ťop zdravé a že neděláme dietní hrubky, ale to jsem ani nechtěla. Potřebovala jsem stravu, která nám bude všem chutnat už napořád. Bez pečiva, příloh, smaženého a časem snad i bez sladkého. To se nám krásně podařilo změnit ze dne na den a nikdo si nestěžuje, ba naopak!

Už umím jít po krámě a vybírat si pouze to dobré. V lednici udržuji čerstvou zeleninu, maso a sýr. Nutnost je červený meloun nebo jahody. A pokud v ledničce žádný bůček neleží, neobjeví se logicky ani na talíři. Je to tak jednoduché. Dokážeme vymyslet na každý den jiný salátek a jen jeden byl opravdu příšerný. Pijeme vodu, ale kohoutková nám moc nechutná, tak si jezdíme pro výbornou k lesnímu pramenu Klokočka a té jsem schopná dobrých pár litrů vypít vždycky.

Sama sobě pomáhám ještě zapisováním si jídel a porcí do kalorických tabulek (najdeš v aplikacích na mobil nebo i na počítači) a krásně jsem se naučila, která jídla jsou zlo i když se tváří zdravě a která můžu pořád. Snažím se dodržet denní kalorický příjem i s tím chlebem s máslem. Asi díky němu denně přešvihnu příjem tuků, ale důležité je se z toho nehroutit a udržet si dobrou náladu. 

A nejlepší je, že už i ty babičky nám vychází vstříc a takové knedlíky jsem neměla už pěkně dlouho. Óooo knedlíííky! M:)





2 komentáře:

  1. nejíst přílohy (brambory a rýže) je z dlouhodobého hlediska ta největší blbost. komplexní sacharidy jsou potřeba ke správnému fungování těla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusíte se vůbec ničeho bát, rýži máme minimálně 2x týdně a brambory taktéž. Psala jsem spíš o bramborové kaši, večerním pečivu a přílohách plných smetany nebo oleje. ;-)

      Vymazat