Kdyby měli v Penny brokolici čerstvou a né rozkvetlou jako pugét, bývala bych na tenhle zázrak snad ani nepřišla. Ano o existenci celeru řapíkatého vím, dokonce velmi často používám jeho bráchu celera bulvu (polévka, pomazánky, hranolky). Nikdy mě ale nenapadlo si ho koupit. Nejspíš proto, že jsem nevěděla následovné:
- je výbornou dietní zeleninou, hlavně pro svůj nízký obsah kalorií
- skvělá součást zdravé stravy (ne nadarmo se říká, že co je zelený, to je dobrý)
- je zásadním zdrojem vitamínu C, B1 a B2
- dále obsahuje bílkoviny a vlákninu, nezbytné pro zdravý jídelníček
- a jako bonus karoten, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo a hořčík
- posiluje činnost ledvin
- podporuje činnost pohlavních žláz
- a je pomocníkem při artritidě a revmatismu
Každopádně nakonec spočinul v košíku a následně dnes u mě doma na kuchyňské lince. Musela jsem ho použít místo brokolice tzn.: nechat zapéct společně s bramborami, kuřecím masem a cottage sýrem. Kousek mi ještě zbyl na polévku s mrkví, vajíčkem a nudlemi. No sice mi celer řapíkatý do brambor pustil trochu vody, ale vada na chuti to rozhodně nebyla. Všichni jme si pošmákli a teď se radujeme, že budeme zdraví:)
Rozhodně budu celer řapíkatý zařazovat do jídelníčku častěji, nejen proto, že nám chutná nebo že se dá upravovat čerstvý, vařený, dušený, zapečený i grilovaný, ale hlavně je to zdravá čerstvá i finančně lehce dostupná surovina, která se dá sehnat celoročně. Dobrou chuť :)M
Žádné komentáře:
Okomentovat